Workshop kunststoffenverwerking: polyester in de kijker

01 augustus 2019

Retex stelt nieuwe werkgroepen samen om na te gaan of en hoe productieafval en ander afgedankt textiel op basis van polyester gerecycleerd kan worden tot vezels of plastic. Het programma inzake kunststoffenverwerking laat drie filières primeren: spinnen tot filamenten en extrusie tot films of profielen.

20190327 10163220190327 10231220190327 11564320190327 12030720190327 134055

Voor de verdere ontwikkeling van de recyclage van industrieel afval of polyesterkleding voor toepassingen in de kunststoffenverwerking of de textielsector, laat Retex weten dat specifieke werkgroepen samengesteld zullen worden. Verschillende types van textieltoevoer zullen worden bestudeerd, met de bedoeling om volwaardige waardeketens te creëren. “We wensen voor deze materialen markten te identificeren,” beklemtoont Pierre van Trimpont van Centexbel.

Vier werkgroepen voor de recyclage van polyester werden geïdentificeerd :

1. Industrieel afval van wit polyester om te recycleren tot garen, folie of profielen (injectie).
2. Industrieel afval van wit polyester om mechanisch te recycleren tot weefdraad of breigaren.
3. Afgedankte kleding van 100% polyester (veelkleurig).
4. Nieuwe kleding van eindereeksen in 100% polyester (veelkleurig).

Lopende tests

Dit onderzoeksprogramma steunt op tests die bij Centexbel of VKC lopen; waarvan de recentste ontwikkelingen werden voorgesteld tijdens een Retex-workshop op 27 maart 2019.

“Om een voorraad van 100% polyester te bekomen moet vooraf uiterst nauwkeurig, optisch worden gesorteerd,” beklemtoont Daniël Verstraete bij Centexbel, en hij verwijst naar Fibersort en de systemen die momenteel bij Imec worden ontwikkeld. Hij legt uit dat, om textielvezel te kunnen recycleren en dan te spinnen, de vezel minstens 20 mm lang moet zijn, nauwelijks beschadigd mag zijn en er geen coating of verf mag op zitten. “Gemengd textiel is aanvaardbaar, maar dat hangt af van het gebruik dat uiteindelijk van het garen gemaakt zal worden,” merkt hij op.

Na mechanische verwerking (snijden, uitrafelen) worden de vezelvlokken die minder dan 20 mm lang zijn, gecompacteerd vooraleer ze naar de fase thermisch granuleren gaan, om uiteindelijk de drie hogergenoemde filières van de kunststoffenverwerking te voeden.

De reologie van de bekomen granulaten bepaalt welk tweede leven het materiaal krijgt, legt hij uit. “In het beste geval kunnen de pellets geëxtrudeerd worden tot polyesterfilamenten (PES). Lukt dat niet, dan worden ze tot folie geëxtrudeerd. Als geen van beide opties haalbaar is, blijft de optie injection moulding (PET). Daniël Verstraete wijst erop dat de lengte van de vezel in de toepassingen van de kunststoffenverwerking minder belangrijk is, maar dat de aanwezigheid van kleurstof of additieven wel de kwaliteit van het gegenereerde materiaal kan beïnvloeden. Doordat tijdens het thermisch granuleren warmte wordt toegepast, kan de kleur veranderen; bij Centexbel bijvoorbeeld produceerden oranje T-shirts groene granulaten.

“De chemische kwaliteit van het materiaal verbetert niet, de polymeerketen wordt mogelijk korter en sommige mechanische eigenschappen kunnen teloorgaan” verklaart Daniël Verstraete.